top of page
 • "Η ταμειακή δεν στέλνει τα Ζ στο e-send" Βήματα που ακολουθούμε:
  Επιβεβαιώνουμε ότι το καλώδιο δικτύου είναι κανονικά στην ταμειακή και στο router (σε οποιαδήποτε θέση εκτός από την Lan4) Ανοιγοκλείνουμε την ταμειακή από τον διακόπτη ή την βγάζουμε από το ρεύμα. Περιμένουμε να κάνει τον έλεγχο του δικτύου. Αν δεν βγάλει κάποιο σφάλμα λογικά θα προχωρήσει και η αποστολή του Ζ. ΠΡΟΣΟΧΗ: αν έχετε ταμειακή που συνδέεται με wi-fi κάνετε όλα τα παραπάνω με την προϋπόθεση ότι δεν έχετε αλλάξει κωδικό. Αν αλλάξατε κωδικό ή router θα πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 • "Πως ελέγχουμε αν τα Ζ της ταμειακής ή του φορολογικού μας έχουν σταλεί στο e-send?".
  Για να επιβεβαιώσουμε ότι τα Ζ της ταμειακής/φορολογικού ανεβαίνουν κανονικά στο e-send πατήστε εδω: επιλέγετε στην συνέχεια το ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ κάνετε σύνδεση με τους κωδικούς taxisnet της επιχείρησης σας πατάτε ΣΥΝΔΕΣΗ επιλέγετε στην συνέχεια ΕΑΦΔΣΣ, Ταμειακές, Διόρθωση ΑΜΔΙΚΑ κτλ εκεί εμφανίζεται μια λίστα με όλες τις ταμειακές και τους φορολογικούς σας. Στην δεξιά πλευρά εμφανίζεται το τελευταίο Ζ που έχει αποστείλει και την ημερομηνία αποστολής.
 • Βασικές Οδηγίες Χρήσης Ταμειακών
 • Πως ελέγχω αν πράγματι έχει αναβαθμιστεί το pos?
  Καλέστε στο τηλέφωνο Support του POS και επιβεβαιώνετε ότι το POS είναι αναβαθμισμένο και ότι δεν θέλει αντικατάσταση (ενημερώνετε μας σχετικά με την απάντηση) Μπείτε μέσα στο μητρώο pos και ελέγξτε ότι στην κατάσταση γράφει "αναβαθμισμενο" πατήστε εδώ
 • Είναι αναβαθμισμένο το POS; Μπορώ να πραγματοποιήσω τη διασύνδεση ταμειακή με pos;
  Η κανονική ροή είναι η εξής: Ο κάτοχος/λογιστής δηλώνει ή έχει δηλώσει το POS στο μητρώο POS της ΑΑΔΕ Ο NSP αναβαθμίζει τα POS και ενημερώνει την ΑΑΔΕ σε ημερήσια βάση για τα POS που αναβάθμισε. Όταν όλα τα POS που ανήκουν σε συγκεκριμένο ΑΦΜ εμπόρου έχουν αναβαθμιστεί, η ΑΑΔΕ στέλνει ειδοποίηση μέσω taxis/email στον έμπορο. Από την ημερομηνία της ειδοποίησης, υπάρχει χρονικό περιθώριο 30 ημερών για να πραγματοποιηθεί η αναβάθμιση της ΦΤΜ και η διασύνδεσή της με το POS. Συνεπώς, προκειμένου να είναι δυνατή η διασύνδεση, θα πρέπει να έχει έρθει η σχετική ειδοποίηση για την αναβάθμιση του POS
 • Πως ακριβώς είναι το mail που θα περιμένω από την ΑΑΔΕ ωστε να επικοινωνήσω στην συνέχεια με τον τεχνικό για την διασύνδεση ταμειακής-pos?
  Δείγμα αυτού του mail: “Αγαπητή κυρία / Αγαπητέ κύριε, Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία του «Μητρώου Μέσων Πληρωμών, η αναβάθμιση των Μέσων Πληρωμών (POS) που διαθέτετε, έχει ολοκληρωθεί. Σας υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την Α.1157/2023 Απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ έχετε προθεσμία το αργότερο έως τις 29/2/2024, για την ολοκλήρωση της διασύνδεσης αυτών με τα Ταμειακά σας Συστήματα. Παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε άμεσα με τον εξουσιοδοτημένο τεχνικό του Ταμειακού Συστήματός σας, προκειμένου να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την τυχόν αναβάθμιση του Ταμειακού Συστήματος και την έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας διασύνδεσης με το POS σας.” Μόλις τα λάβετε επικοινωνείτε μαζί μας!
 • Πώς εισπράττω με κάρτα τιμολόγιο που έχει εκδοθεί από άλλη εφαρμογή αν έχει κλειδωθεί το POS;
  Στην περίπτωση που το POS κλειδωθεί, η είσπραξη ενός τέτοιου τιμολογίου, προς το παρόν, σύμφωνα με την εγκύκλιο 2010/2024 (16.2.2024), θα πραγματοποιείται ως εξής: Έκδοση απόδειξης λιανικών συναλλαγών από την ΦΤΜ και πληρωμή της με κάρτα. Έκδοση πιστωτικού στοιχείου λιανικής Έκδοση ισόποσου τιμολογίου προς τον αντισυμβαλλόμενο Σημειώνεται ότι τα παραπάνω παραστατικά πρέπει να διαβιβάζονται όπως προβλέπεται στην πλατφόρμα myData. Η απόδειξη λιανικής και το πιστωτικό λιανικής παραμένουν στον εκδότη (δεν δίνονται στον συναλλασσόμενο), ο οποίος υποχρεούται να τα διαφυλάσσει.
 • Τι γίνεται στις περιπτώσεις που η ταμειακή είναι συνδεδεμένη με πρόγραμμα έκδοσης παραστατικών και λειτουργεί ως φορολογικός εκτυπωτής (σε σχέση με την διασύνδεση με το pos);
  Στις περιπτώσεις που η ταμειακή μηχανή λαμβάνει εντολή για την έκδοση του παραστατικού από λογισμικό έκδοσης παραστατικών, η διασύνδεσή της με το POS θα γίνει σε επόμενη φάση, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από την ΑΑΔΕ. Η Α.1098 που έχει υλοποιηθεί μέχρι στιγμής σε ΦΤΜ και POS είναι επαρκής για την κάλυψη της περίπτωσης των ΦΤΜ που λειτουργούν αυτόνομα.
 • Τι γίνεται στις περιπτώσεις που η ταμειακή πρέπει να συνδεθεί με 4G τερματικά;
  Τα 4G τερματικά, δηλαδή αυτά που δεν συνδέονται ενσύρματα μέσω ethernet ή ασύρματα μέσω WiFi. Για να διασυνδεθούν, θα πρέπει να μεσολαβήσει κάποια ενδιάμεση οντότητα (middleware) με την οποία θα επικοινωνεί η ταμειακή και το τερματικό, που θα διαβιβάζει τα μεταξύ τους μηνύματα. Οι υλοποιήσεις middleware, μόλις το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να γίνονται διαθέσιμες από τους NSPs και ακόμη δεν έχουν ελεγχθεί με τις περισσότερες ταμειακές μηχανές, που δεν διαθέτουν ακόμη υλοποιήσεις. Συνεπώς, η διασύνδεση των 4G τερματικών θεωρείται από όλους ως 2η φάση διασύνδεσης.
 • Τι γίνεται στις περιπτώσεις των εστιατορίων σχέση με την αναβάθμιση & την διασύνδεση με το pos;
  Είναι γνωστό ότι τα εστιατόρια (για την ακρίβεια τα καταστήματα εστίασης που διαθέτουν υπηρεσία σερβιρίσματος), θα υποχρεωθούν σύντομα να αντικαταστήσουν τους ΦΗΜ τους με ειδικούς ΦΗΜ εστιατορίου. Στους ΦΗΜ εστιατορίου, θα εκδίδεται δελτίο παραγγελίας για κάθε σερβίρισμα, και στο τέλος η τελική νόμιμη απόδειξη, με την οποία θα γίνεται και η εξόφληση του τραπεζιού. Η μέχρι σήμερα ενημέρωση είναι ότι προχωράμε κανονικά σε αναβάθμιση και διασύνδεση των εν λόγω ταμειακών.
 • Τι γίνεται με τα εποχιακά καταστήματα και την υποχρέωση της διασύνδεσης ταμειακής με pos;
  Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά και από την έναρξη ισχύος της Α. 1157/2023 έως και την 29η Φεβρουαρίου 2024, δεν βρίσκονται σε λειτουργία, έχουν υποχρέωση να χρησιμοποιούν αποκλειστικά Ταμειακά Συστήματα και Μέσα Πληρωμών που θα έχουν διασυνδεθεί μεταξύ τους και πληρούν τα οριζόμενα στις υπό στοιχεία Α.1098/2022 και Α.1155/2023 αποφάσεις του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. κατά την πρώτη ημέρα της επαναλειτουργίας τους.
 • Η πώληση έντυπων εισιτηρίων στην υπαίθρια είσοδο θεαμάτων εξαιρείται από τη σύνδεση pos - ταμειακής;
  Σύμφωνα με την ΠΟΛ. 1002/2014 οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ως εκμεταλλευτές θεαμάτων εξαιρούνται της υποχρέωσης χρήσης ΦΗΜ. Συνεπώς εξαιρούνται από την υποχρέωση διασύνδεσης.
 • Τι γίνεται με την αντικατάσταση των ΕΑΦΔΣΣ;
  Οι ΕΑΦΔΣΣ σύντομα θα αποσυρθούν και θα αντικατασταθούν από τις "νέου τύπου ΕΑΦΔΣΣ" με την ονομασία ΦΗΜΑΣ, που θα έχουν τη δυνατότητα διασύνδεσης με τα POS. Ως εκ τούτου, εδώ και καιρό είχε ληφθεί η απόφαση οι υπάρχουσες ΕΑΦΔΣΣ να μην αναβαθμιστούν και να μη διασυνδεθούν. Όποιος λοιπόν διαθέτει αυτή τη στιγμή ΕΑΦΔΣΣ, δεν μπορεί να προχωρήσει σε διασύνδεση, μπορεί να αναμείνει μέχρι την απόφαση απόσυρσής τους.
 • Τι στοιχεία χρειάζεται να δώσω στον τεχνικό της ταμειακής σε σχέση με την διασύνδεση με το pos?
  Ποιό model POS έχετε (πχ ingenico) ποιά είναι η εταιρεία του pos (πχ Mellon , Cardlink , Euronet,Nexi,Viva ) ποιο model Router έχετε ποιον Πάροχο πχ Cosmote, Wind, Vodafone όλα τα παραπάνω μας τα στέλνετε με mail στο altogerarhaki@gmail.com βασική προϋπόθεση, να είναι αναβαθμισμένη η ταμειακή σας με τις τελευταίες εκδόσεις και να είστε αποδέκτης του μηνύματος από την ΑΑΔΕ.
 • Πότε θα επικοινωνήσω με τον τεχνικό της ταμειακής για την διασύνδεση με το pos?
  Επικοινωνείτε με τον τεχνικό της ταμειακής σας MONO όταν: 1. Έχετε λάβει από την ΑΑΔΕ σχετικό μήνυμα που να σας ενημερώνει ότι το pos είναι αναβαθμισμένο και πρέπει να καλέσετε τον τεχνικό για την διασύνδεση (πρώτο και βασικό βημα!) Δείγμα αυτού του mail: “Αγαπητή κυρία / Αγαπητέ κύριε, Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία του «Μητρώου Μέσων Πληρωμών, η αναβάθμιση των Μέσων Πληρωμών (POS) που διαθέτετε, έχει ολοκληρωθεί. Σας υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την Α.1157/2023 Απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ έχετε προθεσμία το αργότερο έως τις 29/2/2024, για την ολοκλήρωση της διασύνδεσης αυτών με τα Ταμειακά σας Συστήματα. Παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε άμεσα με τον εξουσιοδοτημένο τεχνικό του Ταμειακού Συστήματός σας, προκειμένου να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την τυχόν αναβάθμιση του Ταμειακού Συστήματος και την έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας διασύνδεσης με το POS σας.” και η ταμειακή σας είναι αναβαθμισμένη με τις τελευταίες εκδόσεις.
 • "Έχω πάρει την έγκριση απο τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Μπορώ να κλείσω ραντεβού για την αναβάθμιση;"
  Για να κλείσουμε το ραντεβού και να προχωρήσουμε τις διαδικασίες αναβάθμισης, χρειάζεται ο κωδικός της επιταγής από τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Οπότε, αν έχετε την έγκριση, θα περιμένετε να εκδοθεί και η επιταγή και ΜΕΤΑ θα μας καλέσετε για ραντεβού. Η επιταγή έχει την εξής μορφή: 1Κ.5Ν.ΚΗ.8Η
 • Γιατί είναι σημαντικό να περιμένω πρώτα να λάβω το mail απο την ΑΑΔΕ και μετά να επικοινωνήσω για το ραντεβού της διασύνδεσης;
  Δείγμα αυτού του mail: “Αγαπητή κυρία / Αγαπητέ κύριε, Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία του «Μητρώου Μέσων Πληρωμών, η αναβάθμιση των Μέσων Πληρωμών (POS) που διαθέτετε, έχει ολοκληρωθεί. Σας υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την Α.1157/2023 Απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ έχετε προθεσμία το αργότερο έως τις 29/2/2024, για την ολοκλήρωση της διασύνδεσης αυτών με τα Ταμειακά σας Συστήματα. Παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε άμεσα με τον εξουσιοδοτημένο τεχνικό του Ταμειακού Συστήματός σας, προκειμένου να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την τυχόν αναβάθμιση του Ταμειακού Συστήματος και την έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας διασύνδεσης με το POS σας.” Είναι πολύ σημαντικό να είστε αποδέκτης πρώτα αυτού του mail και μετά να επικοινωνείτε μαζί μας διότι, τα mails αυτά πάνε ΜΟΝΟ σε επιχειρήσεις όπου έχει γίνει διασταύρωση από το Υπουργείο ότι ταμειακή και pos μπορούν να συνδεθούν και δεν υπάρχουν ασυμβατότητες.
bottom of page